בין אם יצאתם לפנסיה מוקדמת, פוטרתם או התפטרתם בתקווה לממש את עצמכם במשרה עליה חלמתם, או אפילו חשבתם להקים עסק משלכם, ה"נחיתה" שלכם בשוק התעסוקה, אחרי שנים של ותק, מיומנות ואף הצלחה בעבודה השגרתית והמוכרת, לרוב אינה רכה אלא מורכבת ביותר.
מחפשי עבודה מבוגרים צריכים להכיר וללמוד מחדש את השוק ויש הנוהגים להתייעץ או לעבור אימון אישי.
אז איך בכל זאת ניתן לעבור את התהליך בקלות יחסית ובהצלחה?
עולם העבודה של היום מורכב ודינמי. המפגש בין עובדים למנהלים ובין העובדים לבין עצמם מזמן אתגרים ומתיחויות.
מבוגרים נחשבים כל אותם בני 40 פלוס מינוס וכמובן בני ה50-60 שמחפשים עבודה. ברובם הם בריאים, נראים מצוין, אחרי גידול ילדים קטנים, חרוצים, ערכיים עם מוטיבציה בשמים, אבל מתקשים מאד למצוא עבודה בתחומם ובכלל.
הגיל לצערי משחק תפקיד, זה הולך ומחמיר ככל שהגיל עולה, אבל יש גם שוני בין גברים לנשים ובין אוכלוסיית המרכז לאוכלוסיית הפריפריה. הגיל עצמו מלווה בתכונות, מקצועות וניסיון שמאפיינים אותו.
אנחנו חיים בעידן של ידע והתמחות, הקשיים יכולים להיות מקצוע שפחות רלוונטי, כלומר מקצוע שירדו הביקושים לעובדים עקב אוטומציה, למשל פקידי בנק וסוכני נסיעות או אפילו מהנדס בתחום הולך ונעלם שלא עשה הסבה מתאימה או התעדכן בטכנולוגיות חדשות. זה יכול להיות מקצוע שהגיוס בו הוא לרוב למשרות זוטרות והתחלתיות כמו משאבי אנוש ושירות לקוחות. יש תפקידים מקצועיים כמו ייעוץ ומזכירות רפואית שהיום נדרש מהם גם יכולות שיווקיות ומכירתיות, שלא לומר טלמרקטינג וגיוס כספים.
תופעת ה- overqualified : ההשכלה, הניסיון והוותק עלולים להיות לרועץ כיוון שמשרות בכירות הן נדירות יותר, רובן לא באמת מתפרסמות וכדי להגיע אליהן צריך קשרים רמים וספציפיים. הרבה פעמים קשה להגיע גם למשרות ביניים כיוון שיש נטייה של המגייסים והממיינים לבחור אנשים דומים להם, כלומר צעירים (יש המקבלים הוראה מפורשת לסנן גילאי 40 ומעלה). גם ציפיות השכר של בני ה-40 הן בהתאם. מבחינתם אין סיבה שירוויחו הרבה פחות ממה שקיבלו בעבר ובטח שלא שכר מינימום.
אדם בן 40 שמחפש פעם ראשונה עבודה אחרי 10-15 שנה, לא באמת יודע איך עושים זאת נכון. למשל השיטה של להרים טלפון, לפקסס, למלא קורות חיים מפורטים ע"ג שני עמודים, לשלוח למשרות כאשר עונים רק על חלק מהדרישות, עברה מהעולם.
זו נקודה כאובה, אבל לא כדאי להתעלם ממנה: הגיל יכול להביא עימו גם כבדות מסוימת, שחיקה, שובע מפוליטיקה ארגונית, העדר חיוניות (מכירים את הנוסח: דרושים עובדים מהירים, דינמיים, כיפיים עם ברק בעיניים? זה בד"כ מכוון לצעירים בני 25...). המעסיקים מודעים לזה ומחליטים מראש מה הפרופיל שמתאים להם למשרה. הפרופיל הזה יכול לכלול מראה חיצוני צעיר, גיל, מצב משפחתי, אזור מגורים.
אבל, יש המון! מה שאפשר לעשות ואני רוצה לבוא בבשורה אופטימית: כל מי שבאמת רוצה לעבוד ומוכן לעשות מאמץ של התאמה לשוק העבודה וחיפוש נכון, ימצא בשלב מוקדם יחסית עבודה.
מכיוון שאין שליטה על משרות ופרופילים לא רלוונטיים או מנהלים הנוקטים בageism , בואו נהיה חזקים ונשפיע על מה שכן אפשר.
אני שומעת מאנשים שפוטרו או אולצו להתפטר ואפילו מפנסיונרים צעירים, שהם מתביישים שידעו שהם לא עובדים. מתביישים עד כדי כך שהם מסתגרים בביתם. זו טעות כפולה ומכופלת!
להיפך, תאכלו בנחת ארוחת בוקר, צאו לצעוד, חזקו קשרים חברתיים ומשפחתיים, מלאו את היומן בפגישות עסקיות/אישיות, היזכרו בתחביבים שלכם...״כשלון״ הוא רק שלב בדרך שלכם. היו ערניים להזדמנויות והיטיבו את הפוקוס.
לסיכום, אני אתמקד ב4 טיפים עיקריים:
- ראשית כל יש לרדת לשורש העניין, להתמקד ולזהות מהם המקצועות והתחומים הרלוונטיים, מהו הטווח הגיאוגרפי, היקף המשרה, מהי רמת השכר, מהם הקווים האדומים.
- שנית, יש להכין גרסא טובה ומעודכנת של קו"ח. זה כרטיס הביקור שלך! אני תמיד ממליצה להשמיט את שנת הלידה/הגיל (ולצערי לאימהות גם את המצב המשפחתי) וכן כל מיני מקומות עבודה ישנים ומשרות זוטרות שלא מביאים איתם ערך אמיתי בשלב הסינון. לעיתים יש צורך בכמה גרסאות של קו"ח (וכמעט בכל מקרה יש להסתפק בדף אחד) ולחפש בשיטות של ימינו. (רשתות חברתיות+ סעיף 3).
- יש לנצל את יתרונות הגיל: חוכמת חיים, ההיכרות עם עצמך, ניסיון וקשרים ישירים ועקיפים עם אנשים רבים. היו יצירתיים ואקטיביים בחיפוש, פנו יזום ומתוחכם לכל מקום או אדם רלוונטי. חשבו אפילו על הצעת פונקציה חדשה לארגון. הבינו מה הערך המוסף שלכם ואיך אתם אוספים את כל הכישורים והידע שצברתם בעולם העבודה ומחוצה לו ומוכיחים שפשוט חייבים אתכם! אתם האדם הנכון בזמן הנכון לאותו ארגון.
- זה הטיפ שיכול להיות לגמרי ה deal maker: אמונה עצמית!
ככל שאני מעמיקה לתוך עולם הגיוס וההשמה, ומתוך ניסיוני בייעוץ קריירה, אני מבינה שהבסיס הוא העצמה. רבים מדורשי העבודה הם חסרי בטחון, שבעי אכזבות וכישלונות. הם שוכחים מיהם ומהן האיכויות המיוחדות שהם מביאים איתם למקום העבודה. לא מאמינים שהמגייסים זקוקים להם ורוצים אותם, לפעמים יותר ממה שהם מעוניינים במשרה. בהתחלה חדשה אנו דואגים להעצים ולאמן את מחפשי העבודה, עד שתחזור להם האמונה בעצמם (זוכרים כמה בטוחים הייתם בעצמכם כילדים?!) ראשית באופן מלאכותי ובליווי של מאמני התחלה חדשה ובהמשך עבודה עצמית לגמרי.
אני פונה אליכם בני 40+ , זוכרים איך הרגשתם בעת חיפוש עבודה אחרי הצבא/הלימודים??? כאילו העולם פרוס בפניכם ושוק העבודה פשוט מחכה רק לכם...ועכשיו?
בעת כתיבת קורות החיים, חיפוש העבודה ובראיון עצמו, מומלץ לשחזר את אותה הרגשה ראשונית ונפלאה: Here I come!!! נכון, זה קשה יותר, אבל זכרו שמקומות עבודה רבים כבר למדו להכיר ולהעריך עובדים באמצע החיים.
נשמח אם תשתפו ו/או תגיבו